Sayfalar

27 Kasım 2012 Salı

Halamın Kıymalı-Patatesli Çöreği



Malzemeler:
1/2 kg un
1/2 paket kuru maya
1 silme yemek kaşığı şeker
tuz
2 yumurta
1 türk kahvesi fincanı zeytinyağ
süt veya su(hangisini isterseniz ama sütle daha güzel oluyormuş)

Mayayı şekerle beraber ılık süt veya su koyup kabarmaya bırakın. Mayanız hazır olunca, biraz tuz eklediğiniz unun ortasını açıp maya, zeytinyağ ve 1 adet çırpılmış yumurtayı ekleyip, yoğurun. Ben mayayı kulanacağım kadar suyla hazırladığım için tekrar su eklemem. Siz isterseniz mayayı az su veya sütle hazırlayıp, hamurunuzu tutarken ekleme yapabilirsiniz. Yaklaşık 250-300ml kadar su/süt gerekiyor 1/2 kg un için.Hamurun mayalanması için yaklaşık 1 saat üstü kapalı olarak bekletin.

İç Malzemeleri:
Soğan
Kıyma
Patates

Çöreğin içini hazırlamak için, ince kıyılmış bol soğanı kıymayla beraber kavurun. Patatesi ise çiğ olarak rendeleyip harcınıza katın, tuz ve karabiber ekleyin.

Hamuru yağlayarak ellerinizle açın. Bir tarafına iç harcını şerit halinde koyup, harcı koydğunuz taraftan kıvırarak rulo yapın. Pişireceğiniz tepsiyi yağladıktan sonra, çöreğe istediğiniz şekli vererek yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp 180-200 derecede pişirin.

Afyet Olsun!




4 Kasım 2012 Pazar

Pizza


Geçenlerde Paşabahçe'de dolanırken çok güzel bir kitap gördüm ve hemen aldım. "Beyaz unsuz, şekersiz hamur işleri", Arzu Aygen ve Ülfet Aygen yazmış, 2006 yılında da Türkiye'nin en iyi ve sağlıklı beslenme kitabı ödülünü almış!  Bu aralar herşeyi tam buğday unu kullanarak yapmaya takmış durumdayım ve sürekli denemeler yapıyorum. O yüzden de bu kitap bana ilaç gibi geldi. İlk denediğim tarifleri de pizza oldu. Daha önce de evde pizza yapıyordum, Jamie Oliver'ın tarifiyle ve beyaz undan ama bu tarif de en az onun kadar, hatta daha güzel oldu desem doğru olur. Gerçi ben bir iki değişiklik yaptım ama olsun. Bir kere ekşi veya yaş maya kullanacağıma evde kuru maya olduğu için kuru maya kullandım. Doğal kaya tuzu yerine de deniz tuzu. Tarifde 2 kişilik yazsada ben hamuru üçe böldüm ve 3 tane ince, her biri bir kişiyi rahatlıkla doyuracak 3 pizza hazırladım. Bir tanesinin üstünü ise  değişik malzemelerle kapladım(geçenlerde yabancı bir dergide görmüştüm) ve muhteşem oldu, kesinlikle denemenizi öneririm. Hamurun üzerine domates sos yerine pesto sosu sürüyorsunuz, onun üzerine de kırmızı soğan halkaları ve çok ince kesilmiş patates dilimleri koyuyorsunuz. 240 derecede yaklaşık 10 dakika pişiriyorsunuz. Sonra yemede yanında yat!

Malzemeler:
1 su bardağı ekşi maya(veya 1/4 paket yaş maya) - ben 2 tatlı kaşık kuru maya kullandım(2 tatlı kaşığı şekerle beraber 1 su bardağı ılık suya koydum ve köpürene kadar bekledim)
1 su bardağı ılık su(benim gibi kuru mayayı 1 bardak suyla hazırladıysanız buna gerek yok!)
2-2,5 su bardağı tam buğday unu
1 çay kaşığı doğal kaya tuzu(ben deniz tuzu kullandım)
1 yemek kaşığı zeytinyağ

Un ve tuzu derin büyük bir kaba koyun, ortasını açıp zeytinyağ ve maya karışımını ekleyin. Esnek kıvamlı bir hamur elde edene kadar 6-7 dakika yoğurun. Gerekirse un ekleyin. Hamur hazır olunca bir kaba koyup,üzerini temiz bir bezle örtün ve hamur iki katına çıkana kadar bekleyin(yaklaşık 1 saat).
Hamur hazır olunca isterseniz bölmeden hepsini yağlanmış ve unlanmış bir tepsiye döşeyerek, üzerine de istediğiniz malzemeleri koyarak pizzayı hazırlayabilirsiniz. Ben üçe bölüp, 3 tane ince tek kişilik pizza yapmayı tercih ettim. Herbirini pişirme kağıdı koyduğum tepsilere ayrı ayrı yerleştirdim. Bir tanesini yukarıda anlattığım gibi pestolu yaptım, diğerlerini de kendi yaptığım domates sosu ve mozarellayla margarita olarak hazırlayıp, piştikten sonra üzerine roka ve parmesan ekledim ki bu benim favori pizzamdır. Pizzaların üzerine piştikten sonra biraz sızma zeytinyağ ve taze çekilmiş karabiber gezdirmenizi tavsiye ederim. Acı sevenler acılı zeytinyağı da kullanabilir.
Afiyet olsun efendim!