Sayfalar

13 Şubat 2012 Pazartesi

Profiterolümsü



Malzemeler:
1,5 paket çikolatalı puding
1/2 paket bitter çikolata
1/2 lt + 1 kase süt
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yumurta
Savoyer(kedi dili)

Bu tarif çoook eskilerden, uzun zamandır yapmamıştım.
Pudingi yarım litre süte karıştırıp pişirmeye başlayın. Koyulaşmaya başladığında çikolatayı da ekleyin. Piştikten sonra çırparak soğuturken, ılındığında tereyağını, en son da yumurtayı ekleyin.
Derin bir kasenin altına süte batırdığınız savoyerleri dizin. Üzerine sosu yayın. En üstte sos olacak şekilde 1 kat savoyer, üstüne sos olacak şekilde kaseyi doldurun. Üstüne ben süslemek için çikolata rendeledim.
Servis etmeden buzdolabında soğutun.
Afiyet Şeker Olsun!!!


10 Şubat 2012 Cuma

Ton Balığı Soslu Rozbif


Malzemeler:
200 gr. rozbif (büyük bir tabak için)
1 kutu ton balığı
kapari
zeytinyağ
elma sirkesi
tuz
karabiber

Bunun orjinali İtalyanların daha çok yazın soğutulmuş olarak servis ettikleri "Vitello Tonnato" dur ve elma sirkesi değil, beyaz şarapla yapılır. Beyaz şarabı bu soğuk havada hiç canım çekmediği ve şişe açarsam ziyan olacağı için, elma sirkesiyle yaptım. Oldu mu? Oldu!
Rondoya ton balığını süzdürüp koyun. Üzerine 3-4 tatlı kaşığı kapari, biraz tuz ve taze çekilmiş karabiber, sızma zeytinyağ ve biraz da elma sirkesi ilave edin. Sos halini alana kadar zeytinyağ ekleyin. Rozbifleri(ben karabiber kaplı rozbif tercih ettim) tabağa yayın ve üzerine sosu gezdirin. Esasında sos, rozbifleri kapatacak şekilde üzerlerine yayılır ama ben böyle yaptım:))
Afiyet Şeker Olsun!!!

9 Şubat 2012 Perşembe

Buğday Salatası

Malzemeler:
Buğday
Zeytinyağ
Nar ekşisi
Kornişon
Maydanoz
Kaju fıstığı

3/4 su bardağı buğdayı haşladım. Kornişonları minik minik doğradım. 1 avuç kaju fıstığını iri olacak şekilde kırdım. Maydanozları ince ince kıydım. Hepsini bol nar ekşisi ve sızma zeytinyağıyla karıştırdım.
Kornişon ve narın ekşiliği, kajunun tatlımsı lezzeti ve kıtırlığı... :)) Buğdayla iyi gitti:))
Afiyet Şeker Olsun!!!

8 Şubat 2012 Çarşamba

Pastırmalı-Sebzeli Börek





Malzemeler:
4 yufka
Zeytinyağ
Çemensiz pastırma
Havuç
Pırasa
Sarımsak
1 yumurta
Çörekotu


4-5 tane havucu rendeleyip, tavada zeytinyağıyla yumuşayana kadar çevirin, bir kenara koyun.
Pırasaları ince ince kıyıp, ayrı bir tavada 1-2 diş ezilmiş sarımsakla iyice pişirin.
1.yufkayı serip üzerine fırçayla zeytinyağı sürün (ya da benim gibi spreyli zeytinyağı şişeniz varsa püskürtün).
2. yufkayı onun üzerine serin ve aynı şekilde yağlayın. Bunun üzerine pırasaları (malzemelerden birini) yayın.
3. ve 4. yufkalara da aynı işlemi yapıp bir kata pastırmaları, son kata da havuçları yayın. Hepsini sararak rulo haline getirin. Kenarları hafif ıslatıp içine katlayın. Üzerine çırpılmış yumurta sürüp, çörek otu serpin ve 200 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Ben bu böreği ilk defa Sebnem'de yemiştim, ama o pırasa yerine ıspanak koymuştu, çok da güzel olmuştu. Hem göze hem mideye hitap eden cinsinden...
Bende ıspanak yoktu. Alıp yıkamaya üşendiğim ve belki pırasalı börek yaparım diye evde pırasa olduğu için böyle yaptım ve de çok güzel oldu:))
Afiyet Şeker Olsun!!!

7 Şubat 2012 Salı

Körili Tavuk


Malzemeler:
2 adet tavuk göğüsü
Mayonez
Tavuk suyu
Süzülmüş yoğurt
Köri
Tuz

Geçen hafta eşimin Fransa'da master yapan yeğeni tatile geldi. Özlemiştir diye rakı sofası hazırladım. Menüde önden çorba niyetine kemik suyuyla yapılmış yeşil mercimek, pastırmalı-sebzeli börek, körili tavuk, buğday salatası, benim spesyalim kurutulmuş domates ezmesi, yoğurtlu havuç, ton balığı soslu rozbif ve tatlı olarak da "Profiterolümsü" vardı. Hepsinin tarifini vereceğim. Kurutulmuş domates ezmesini versemmi bilemiyorum, seri üretime geçebilirim:))

Tavukları (ben "Orvital" alıyorum, tavsiye ederim) haşladıktan sonra bir güzel didikledim.
Geçen sefer aman mayonez fazla kullanmamayım derken biraz kuru olmuştu. O yüzden bu sefer biraz mayonez, 1 kaşık süzgeçte süzdürdüğüm yoğurt, 2-3 tatlı kaşığı tavuk suyu, biraz tuz, bol köri koydum.
Olay budur:))
Afiyet Şeker Olsun!!!

NOT: Bazen ceviz de koyuyorum, çok yakışıyor!

6 Şubat 2012 Pazartesi

Portakal Reçeli

İpek Hanım'ın Çiftliği'nden getirttiğim portakallarım duruyor. Mis gibi, doğal...
Ece yesin istemiştim ama hasta olunca yediremedim de içiremedim de.
Senelerdir hasta olunca portakal suyu içeriz, içiririz. Meğer portakal suyu asitli olduğu için sekresyonu arttırırmış ve reflüyü tetiklermiş. Doktorumuz uyarınca vazgeçtik.  Ecos da reflü de var, grip de...
Ne olacak mis gibi portakallar, gerçi çok da değil 5 tane.
Dilek ilk reçel denemesini yapacak:))
Evde reçel de kalmamıştı, iyi oldu.
Portakalları soyup, kabuklarını minik kare kare kıydım. Kabukları 3 kere haşlayıp süzdüm, acısı gitsin diye.
Portakalların içinin ise sadece etli yerlerini kesip çıkardım ve haşlanmış kabuklara, 2 su bardağı şekerle beraber ekledim. Ağır ateşte 1,5 saat kadar pişirdim, baktım biraz sulucana, 30 dakika daha kaynattım.
Bu seferde biraz koyu oldu gibi ama rengi ve tadı tamamdır:))
Afiyet şeker olsun!

3 Şubat 2012 Cuma

SCONES


Malzemeler:
5 çorba kaşığı soğuk tereyağ
170 gr (yaklaşık 1+1/4 su bardağı) un
125 ml süt
2 çorba kaşığı şeker
1 tutam tuz
3 tatlı kaşığı kabartma tozu

Allah rahmet eğlesin, Arman Kırım'ın tariflerini çok beğenirdim, denemek istediklerimi de gazeteden koparıp saklardım. Geçen gün o tarifleri sakladığım kutumu açınca karşıma çıkanlardan biriydi "scones". İngilizlerin çay saatinde krema ve reçelle yedikleri, ekmekle kurabiye arası birşey. Ben ilk defa İngiltere'ye dil kursuna gittiğim zaman yemiştim ve çok hoşuma gitmişti. Arman Kırım'ın tarifini görünce de çok sevinmiştim fakat bir türlü yapmak kısmet olmamıştı. Geçenlerde bir pazar kahvaltısı için yaptım, hiç de fena olmadı.  Benim kullandığım kalıp biraz küçük kaldı, olması gerektiği gibi kabarmadılar. Sadece kalan hamurlardan hazırladığım daha büyük parça tam da istediğim gibi oldu. Daha büyük kalıp almam lazım:)) Ama lezzeti gayet güzeldi!
Fırını önceden 220 dereceye ısıtın.
Un, şeker, kabartma tozu ve tuzu bir elekten büyükçe bir kaseye eleyin.
Küçük parçalar halinde kesilmiş tereyağını mıncıklayarak unlu karışıma iyice karıştırın, ekmek kırıntısı gibi olacak hamur. Sütü de ilave edince yumuşak bir hamur elde edeceksiniz.
Hamuru yarım santim yüksekliğinde ve 6cm çapındaki yuvarlak kurabiye kalıbıyla kesin.
İsterseniz yağlanmış tepsiye, isterseniz de fırın kağıdı serilmiş tepsiye(ben bunu tercih ediyorum) koyun ve üzerleri kızarana kadar(yaklaşık 12 dakika) pişirin. Artık yanına ne isterseniz, reçel, bal-kaymak, tereyağ, krema...
Afiyet şeker olsun:))