Sayfalar

17 Şubat 2012 Cuma

Rocky Road

Malzemeler:
1 paket pötibör bisküvi
300 gr bitter çikolata (ben 70% kakolu ETİ Karam tercih ediyorum)
125 gr (yarım paket) tereyağ
1 su bardağı fındık

Bu bir "Nigella" tarifi ve orjinalinde fındık yerine marshmallow var. Bayılıyorum o kadına, çok güzel yemekler yapıyor, hem yapıyor hem yiyor, tombul teyze ama çok hoş, çok güzel, kendiyle barışık...Onu yemek yaparken seyredince ben de hemen birseyler yapmak istiyorum:))
Bu tarifi orjinal haliyle, marshmallow'la da yaptım birkaç kere, öyle de çok güzel oluyor, böyle de:))
Bu sefer fındıklı yapayım dedim, aklımda bir de antepfıstıklı var, en kısa zamanda yapmam lazım.
Fındıkları önden kavurdum biraz, tadı ve kokusu daha bir öne çıkıyor kavurunca. Bir buzdolabı poşetine koyup, bardak altıyla vurarak iri kalacak şekilde de kırdım biraz. Bisküvileri de büyükçe bir kasede elimle kırdım. Çikolatayla tereyağını da bir tencerede beraber erittim ve fındıklarla beraber bisküvilere karıştırdım. Pişirme kağıdı serilmiş(donduktan sonra çıkartıp kesmesi kolay oluyor) küçük kare bir borcama yaydım.
1-2 saat dolapta bekledikten sonra çıkarıp küçük küçük kestim, üzerine de pudra şekeri serptim.
Çok fena birşey, çoook!!! Ne diyeyim, afiyet şeker olsun:)))



14 Şubat 2012 Salı

Ayva Marmelatı


Malzemeler
Ayva
Toz şeker
Karanfil
Çubuk tarçın

Reçel yapmaya yeni başladım ya, portakaldan sonra bir de ayva deniyeyim dedim.
Deneme olduğu için 2 tane ayvadan yaptım. Ayvaları rendeledim, 1,5 su bardağı toz şeker, 3 tane karanfil ve küçük bir tarçın çubuğuyla 1,5 saat kadar kaynattım. Bir de yarım limon sıktım kaynarken.
Mis gibi oldu miiissss... Gene yapacağım:))

13 Şubat 2012 Pazartesi

Profiterolümsü



Malzemeler:
1,5 paket çikolatalı puding
1/2 paket bitter çikolata
1/2 lt + 1 kase süt
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yumurta
Savoyer(kedi dili)

Bu tarif çoook eskilerden, uzun zamandır yapmamıştım.
Pudingi yarım litre süte karıştırıp pişirmeye başlayın. Koyulaşmaya başladığında çikolatayı da ekleyin. Piştikten sonra çırparak soğuturken, ılındığında tereyağını, en son da yumurtayı ekleyin.
Derin bir kasenin altına süte batırdığınız savoyerleri dizin. Üzerine sosu yayın. En üstte sos olacak şekilde 1 kat savoyer, üstüne sos olacak şekilde kaseyi doldurun. Üstüne ben süslemek için çikolata rendeledim.
Servis etmeden buzdolabında soğutun.
Afiyet Şeker Olsun!!!


10 Şubat 2012 Cuma

Ton Balığı Soslu Rozbif


Malzemeler:
200 gr. rozbif (büyük bir tabak için)
1 kutu ton balığı
kapari
zeytinyağ
elma sirkesi
tuz
karabiber

Bunun orjinali İtalyanların daha çok yazın soğutulmuş olarak servis ettikleri "Vitello Tonnato" dur ve elma sirkesi değil, beyaz şarapla yapılır. Beyaz şarabı bu soğuk havada hiç canım çekmediği ve şişe açarsam ziyan olacağı için, elma sirkesiyle yaptım. Oldu mu? Oldu!
Rondoya ton balığını süzdürüp koyun. Üzerine 3-4 tatlı kaşığı kapari, biraz tuz ve taze çekilmiş karabiber, sızma zeytinyağ ve biraz da elma sirkesi ilave edin. Sos halini alana kadar zeytinyağ ekleyin. Rozbifleri(ben karabiber kaplı rozbif tercih ettim) tabağa yayın ve üzerine sosu gezdirin. Esasında sos, rozbifleri kapatacak şekilde üzerlerine yayılır ama ben böyle yaptım:))
Afiyet Şeker Olsun!!!

9 Şubat 2012 Perşembe

Buğday Salatası

Malzemeler:
Buğday
Zeytinyağ
Nar ekşisi
Kornişon
Maydanoz
Kaju fıstığı

3/4 su bardağı buğdayı haşladım. Kornişonları minik minik doğradım. 1 avuç kaju fıstığını iri olacak şekilde kırdım. Maydanozları ince ince kıydım. Hepsini bol nar ekşisi ve sızma zeytinyağıyla karıştırdım.
Kornişon ve narın ekşiliği, kajunun tatlımsı lezzeti ve kıtırlığı... :)) Buğdayla iyi gitti:))
Afiyet Şeker Olsun!!!

8 Şubat 2012 Çarşamba

Pastırmalı-Sebzeli Börek





Malzemeler:
4 yufka
Zeytinyağ
Çemensiz pastırma
Havuç
Pırasa
Sarımsak
1 yumurta
Çörekotu


4-5 tane havucu rendeleyip, tavada zeytinyağıyla yumuşayana kadar çevirin, bir kenara koyun.
Pırasaları ince ince kıyıp, ayrı bir tavada 1-2 diş ezilmiş sarımsakla iyice pişirin.
1.yufkayı serip üzerine fırçayla zeytinyağı sürün (ya da benim gibi spreyli zeytinyağı şişeniz varsa püskürtün).
2. yufkayı onun üzerine serin ve aynı şekilde yağlayın. Bunun üzerine pırasaları (malzemelerden birini) yayın.
3. ve 4. yufkalara da aynı işlemi yapıp bir kata pastırmaları, son kata da havuçları yayın. Hepsini sararak rulo haline getirin. Kenarları hafif ıslatıp içine katlayın. Üzerine çırpılmış yumurta sürüp, çörek otu serpin ve 200 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Ben bu böreği ilk defa Sebnem'de yemiştim, ama o pırasa yerine ıspanak koymuştu, çok da güzel olmuştu. Hem göze hem mideye hitap eden cinsinden...
Bende ıspanak yoktu. Alıp yıkamaya üşendiğim ve belki pırasalı börek yaparım diye evde pırasa olduğu için böyle yaptım ve de çok güzel oldu:))
Afiyet Şeker Olsun!!!

7 Şubat 2012 Salı

Körili Tavuk


Malzemeler:
2 adet tavuk göğüsü
Mayonez
Tavuk suyu
Süzülmüş yoğurt
Köri
Tuz

Geçen hafta eşimin Fransa'da master yapan yeğeni tatile geldi. Özlemiştir diye rakı sofası hazırladım. Menüde önden çorba niyetine kemik suyuyla yapılmış yeşil mercimek, pastırmalı-sebzeli börek, körili tavuk, buğday salatası, benim spesyalim kurutulmuş domates ezmesi, yoğurtlu havuç, ton balığı soslu rozbif ve tatlı olarak da "Profiterolümsü" vardı. Hepsinin tarifini vereceğim. Kurutulmuş domates ezmesini versemmi bilemiyorum, seri üretime geçebilirim:))

Tavukları (ben "Orvital" alıyorum, tavsiye ederim) haşladıktan sonra bir güzel didikledim.
Geçen sefer aman mayonez fazla kullanmamayım derken biraz kuru olmuştu. O yüzden bu sefer biraz mayonez, 1 kaşık süzgeçte süzdürdüğüm yoğurt, 2-3 tatlı kaşığı tavuk suyu, biraz tuz, bol köri koydum.
Olay budur:))
Afiyet Şeker Olsun!!!

NOT: Bazen ceviz de koyuyorum, çok yakışıyor!