Sayfalar

29 Şubat 2012 Çarşamba

Mısır Unlu Kek

Malzemeler:
1,5 su bardağı mısır unu
1,5 su bardağı normal un
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
kurutulmuş domates
2 yumurta
zeytinyağ
tereyağ
pul biber
lor peyniri
dereotu
tuz

Bazen aklıma bir tarif takılıyor, ben bunu bunla beraber şöyle yapsam nasıl olur gibi, onu deneyene kadar da içim rahat etmiyor. Bu mısır unlu kek de ne zamandır aklımdaydı, yaptım rahatladım:))
Yumurtaları çırptıktan sonra, yoğurdu, 2 parmak erittiğim tereyağını, biraz zeytinyağını ve diğer malzemeleri ekleyip, bir güzel karıştırdım. Lor peynirini ufaladım,  küçük küçük kesilmiş kurutulmuş domatesleri ve kıyılmış dereotunu da ekledim.Hamurun kıvamı biraz koyu gibi geldi, en son azıcık da su ekledim. Zeytinyağı sürdüğüm tart kalıbında, önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında pişirdim. Servis ederken de gördüğünüz gibi dilimledim. Herkes çok beğendi, ben de:))
Afiyet Şeker Olsun!

NOT: Bir dahaki sefere ben beyaz peynirle yapacağım, daha iyi olur diye düşünüyorum, sizin de aklınızda olsun!

27 Şubat 2012 Pazartesi

Lahana Çorbası



Geçen hafta dolma yaptığım lahananın kalanından turşu yapmaktan vazgeçtim, çok az kalmıştı, çorba yapayım dedim. Lahanaları ince ince kıydım, 2 havucu rendeledim, 1 kabağı küp küp kestim, bir tanede de kırmızı biberi ince ince kesip, hepsini beraber kaynayan suya 2-3 defne yaprağı ve 2 ölçek Melina'nın verdiği toz tavuk bulyonuyla beraber koydum. Tabii biraz tuz da ekledim. Sebzeler pişene kadar kaynadı. Yapımı oldukça kolay ve lezzetli bir çorba çıktı ortaya. Kaynayana kadar başında karıştırılmayan çorbaları çok seviyorum. Tekrar yapılacak:)) Bugün gene soğudu hava, yarın da kar geliyormuş İstanbul'a, tavsiye ederim!

24 Şubat 2012 Cuma

Fırında Karışık Sebze



Geçen gün evde yemek yoktu ama buzdolabında biraz ondan biraz bundan malzemeler kalmıştı. Sarımsakla sote edilmiş pırasa, biraz rendelenmiş havuç, biraz da ıspanak. Hepsini çıkardım dolaptan. 3 yumurta, biraz süt, biraz un, biraz lor peyniri, tuz, karabiber, sebzelerle beraber bütün malzemeleri karıştırdım, altına pişirme kağıdı koyduğum bir borcama döktüm. Üstü kızarana kadar fırında pişirdim. Yanına da roka, maydanoz ve havuçla bol limonlu bir salata. Çok yeşil gözüküyor ama bazen böyle sadece yeşillik yemek bana iyi geliyor:)) Eşim de bayıldı, o da ayrı:))

22 Şubat 2012 Çarşamba

Beyaz Lahana Dolması





İpek Hanım'ın Çiftliği'nden en son verdiğim siparişte sebze işini biraz abartmışım, lahanaya ancak sıra geldi.  İlk defa böyle koca bir beyaz lahana aldım, çok daha büyüklerini görsemde bu lahanayla ilk imtihanını verecek biri icin benim gözümde büyümüş de olabilir:)) O yüzden de birazından etli dolma yaparım, kalanından da turşu kurarım düşüncesindeydim, dün dolmayı yapana kadar. Bu arada annem de halam da süper yemek yaparlar ama onlara da tarif sormuyorum, kendim yapacağım ya. En büyük tenceremde suyu kaynattım, biraz tuz koydum, aldığı kadar da ayrılmış lahana yapraklarını koydum. Diğer tarafta içini hazırlamaya başladım. Kıymanın üstüne küçük bir soğan rendeledim, tuz, karabiber, kimyon(bol), kişniş, kuru nane, biraz karışık ot kurusu, 2 avuç prinç ve domates sosu(son kavanozu açtım maalesef, bu yaz daha çok yapmam lazım) ekledim. İç hazır olunca lahanaları sudan çıkartayım dedim, aaa lahanalar erimiş:( Hadii bir posta daha yaprak koydum, bu sefer yumuşayana kadar bekledim. Sarılabilecek kadar yumuşayınca hemen bir süzgeçe çıkardım. Yaprağın ortadaki kalın damarlı yerlerini bıçakla çıkartıp,kalan kısımları sarılabilecek büyüklükte böldüm ve başladım dolma sarmaya. Baktım iç fazla gelecek, dolapta birkac tane kabak vardı, bir tanesini aldım, 2 parça da kabak doldurdum(ki akşam kızım yiyince bayıldı). Tencereye dolmaların üstünü kapatmayacak kadar su koydum ve pişirdim. Ben dün bir tadına baktım, ilk deneme için hiç fena değil. Bu akşam ailecek yiyeceğiz, bakalım...

NOT: Lahanaları fazla kaynatıp eritince, turşu için çok az birşey kaldı. Bilemiyorum, belki denemelik küçük bir kavanoz yaparım, ya da lahanalı başka birşey denerim. Yakında öğrenirsiniz:))

20 Şubat 2012 Pazartesi

Domatesli-feslegenli Spagetti

Hava soğuk olunca karbonhidrat tüketimini biraz arttırdım son günlerde  ve en sevdiğim makarnayı yaptım. Makarnayı her sekilde severim ama domatesli-fesleğenlinin yeri ayrıdır benim için. Sade, basit, lezzetli, her lokmasi ayrı keyif!
Malzemeler:
Domates sosu(yaz sonu hazırlanan kavanozlardan bir tane daha açıldı)
Taze fesleğen(mutfağımda saksıda var artık, lazım oldukça koparıveriyorum)
Sarımsak
Soğan
Sızma zeytinyağ
Spagetti
Parmesan
Makarnanın suyu kaynayınca önce tuzunu koyuyorsunuz, sonra makarnayı. Zevkinize göre pişirin, ben italyan usulü, hafif diri severim. Makarnayı süzmeden önce suyundan 1-2 kaşık domates sosuna ekleyin.  Bir taraftan da birkac diş sarimsağı sarımsak ezicide ezip, sızma zeytinyağıyla tavada şöyle bir çevirip, minik küp küp doğradığınız soğanı ekleyin. Soğanlar şeffaflaşana kadar bekleyip, domates sosunu, yoksa rendelenmis domatesleri ekleyin. Biraz da tuz ve karabiber. Benim gibi önceden hazırladığınız domates sosu kullanıyorsanız fazla beklemenize gerekiyor yok, domates rendesinden yapıyorsanız suyunu çekene kadar, ara sıra karıştırarak pişirin. Gerçi şimdi domates zamanı değil, bunu pek tavsiye etmem. Hazır olduğunda kıyılmış fesleğen yapraklarını ekleyin, şöyle bir karıştırıp altını kapatın. Sosu makarnanın üstüne döküp, güzelce karıştırın. Bu aşamada ben kapağını kapatıp 2-3 dakika sosun makarnaya nüfuz etmesini beklemeyi tercih ediyorum. Servis ederken de üzerine bol parmesan rendesi ve son dokunuş olarak ortaya bir fesleğen yaprağı!
Yazarken bile ağzım sulanıyor :))
Afiyet seker olsun!!!

17 Şubat 2012 Cuma

Rocky Road

Malzemeler:
1 paket pötibör bisküvi
300 gr bitter çikolata (ben 70% kakolu ETİ Karam tercih ediyorum)
125 gr (yarım paket) tereyağ
1 su bardağı fındık

Bu bir "Nigella" tarifi ve orjinalinde fındık yerine marshmallow var. Bayılıyorum o kadına, çok güzel yemekler yapıyor, hem yapıyor hem yiyor, tombul teyze ama çok hoş, çok güzel, kendiyle barışık...Onu yemek yaparken seyredince ben de hemen birseyler yapmak istiyorum:))
Bu tarifi orjinal haliyle, marshmallow'la da yaptım birkaç kere, öyle de çok güzel oluyor, böyle de:))
Bu sefer fındıklı yapayım dedim, aklımda bir de antepfıstıklı var, en kısa zamanda yapmam lazım.
Fındıkları önden kavurdum biraz, tadı ve kokusu daha bir öne çıkıyor kavurunca. Bir buzdolabı poşetine koyup, bardak altıyla vurarak iri kalacak şekilde de kırdım biraz. Bisküvileri de büyükçe bir kasede elimle kırdım. Çikolatayla tereyağını da bir tencerede beraber erittim ve fındıklarla beraber bisküvilere karıştırdım. Pişirme kağıdı serilmiş(donduktan sonra çıkartıp kesmesi kolay oluyor) küçük kare bir borcama yaydım.
1-2 saat dolapta bekledikten sonra çıkarıp küçük küçük kestim, üzerine de pudra şekeri serptim.
Çok fena birşey, çoook!!! Ne diyeyim, afiyet şeker olsun:)))



14 Şubat 2012 Salı

Ayva Marmelatı


Malzemeler
Ayva
Toz şeker
Karanfil
Çubuk tarçın

Reçel yapmaya yeni başladım ya, portakaldan sonra bir de ayva deniyeyim dedim.
Deneme olduğu için 2 tane ayvadan yaptım. Ayvaları rendeledim, 1,5 su bardağı toz şeker, 3 tane karanfil ve küçük bir tarçın çubuğuyla 1,5 saat kadar kaynattım. Bir de yarım limon sıktım kaynarken.
Mis gibi oldu miiissss... Gene yapacağım:))