Sayfalar

29 Mart 2012 Perşembe

Kişnişli Patates Salatası






5-6 tane patatesin kabukları soyup, dörde bölüp haşlıyorum. Haşlandıktan sonra daha sıcakken biraz sızma zeytinyağı gezdiriyorum ve tuzunu koyuyorum. Ilınmaya başlayınca da biraz mayonez, minik doğranmış kornişon, birkaç tatlı kaşığı kapari ve kıyılmış kişniş ekliyorum. Bu papates salatasını hep yaparım, bazen içine mısır tanesi ve soğan da (tuzla ovulmuş) koyarım ama son zamanlarda bu haliyle bizim evin favorisi oldu. Kişniş markette hep gördüğüm ama kullanmadığım bir ottu. Geçenlerde deneyeyim diye aldım. Maydanoz gibi gözüksede aroması çok farklı ve dozunda kullanılması gerekiyor, fazla kaçırılırsa pek hoş olmayabilir. Ama dozunda kullanılınca da gerçekten fark yaratıyor! Patates salatamın yeni versiyonu hem balığın yanına hem de hamburgerin yanına çok yakıştı:))
Deneyin derim...
Afiyet Şeker Olsun:))



26 Mart 2012 Pazartesi

Brioş


Geçenlerde Melina'ya kahvaltıya gittik. Gittiğimiz yerde brioşları görünce Melina "Dilek brioş yapmayı öğrensene, İtalya'da yazın bunun arasına dondurma koyup yerler, hem serinletir hem doyurur. Güzel tutturursan süper olur!" dedi.  Benim zaten yapılacaklar listemde vardı, çünkü seneler önce Arman Kırım'ın tariflerinden ayırmıştım denenmek üzere:)) Geçtiğimiz cumartesi sabah kahvaltıya Çiğdem'e gidecektik. Ecos sayesinde sabahın yedisinde ayağa dikilince hadi brioş yapayım, kahvaltıda yeriz diye düşündüm ve işe giriştim. Arman Kırım bu tarifi hamburger ekmeği olarak vermiş olsada, farketmez... Sabah sersemi 1 bardak ılık su+3 yemek kaşığı süt yerine, 1 bardak ılık süt kullanmış olsamda brioşlar cidden çok güzel oldu. Bir de malzemelerde 2 yumurtayı görünce ben ikisini de çırpıp hamura ekledim. Halbuki birinin sarısı üstüne sürmek içinmiş. Çigdem ve kızları, kızının arkadaşı ve Ecos bayıldı desem yalan olmaz:)) Kahvaltıda da, hambuger ekmeği olarak da, sandviç ekmeği olarak da, nasıl isterseniz artık, mutlaka deneyin derim!

Malzemeler:
3 çorba kaşığı ılık süt
2 tatlı kaşığı kuru maya
2,5 çorba kaşığı şeker
2 iri yumurta
3 su bardağı ekmek unu
1/3 bardak herhangi bir un
1,5 tatlı kaşığı tuz
2,5 çorba kaşığı tereyağ



Malzeme miktarları ve aşağıdaki tarif Arman Kırım'ın tarifi. Ben su+ süt yerine 1 bardak ılık süt kulandım. O yüzdenmidir bilmiyorum benim hamur biraz cıvık oldu, toparlayana kadar azar azar biraz daha un ilave ettim.

1- Bir büyük bardak içine1 bardak ılık su, süt, maya ve şekeri koyun. 5 dakika kadar bekletip köpürmesini sağlayın. Bu arada 1 yumurtayı bir kasede çırpın(ben 2 çırptım).
2- Büyük bir kase içinde unları ve tuzu karıştırın. Tereyağını da ekleyip parmaklarınızla una yedirin. Maya karışımıyla yumurtayı da una ekleyip karıştırın. Bir tezgah üzerinde 8 dakika kadar yoğurun.
3- Hamuru top şeklne getirip kaseye koyun, üzerini streçle örtüp kabarmaya bırakın. Hacmi iki katına çıkınca(yaklaşık 1-2 saat) kabarmış demektir.
4- Fırın tepsisinin içine yağlı kağıt serin. Hamuru bıçakla 8 eşit parçaya kesin ve herbir parçayı elinizle top haline getirin. Birbirlerinden 7-8 santim aralıklı olarak yağlı kağıdın üstüne yerleştirin.Bir mutfak beziyle üzerlerine bastırmadan örtün ve sıcak bir yerde 2 saat kadar tekrar kabarmalarını sağlayın(ben 1saat 15 dakika bekledim).
5- Önceden 200 dereceye ısıttığınız fırının tabanına içinde sıcak su dolu olan bir tepsi yerleştirin(ben bunu da unuttum!). Yumurtanın sarısını bir tatlı kaşığı suyla çırpıp, fırçayla ekmeklerin üstüne sürün. Fırında 15 dakika kadar ya da altın sarısı rengi alana dek pişirin.
Afiyet Şeker Olsun:))




23 Mart 2012 Cuma

Yoğurtlu Havuç


Malzemeler:
Havuç
Süzme yoğurt
Sarımsak
Zeytinyağ

4-5 tane havucu rendeleyip tavada az zeytinyağıyla yumuşayana kadar  karıştıra karıştıra pişirin.
Soğuyunca ister hazır süzme yoğurtla, ister bir süzgeçe koyup süzdürdüğünüz yoğurtla, ezilmiş sarımsak ve tuz ekleyip karıştırın. Bu kadar:)) Çok kolay, çok lezzetli... Eskiden biraz da mayonez koyardım ama böyle daha sağlıklı! Normal yoğurt kullanmanızı tavsiye etmem, sonra sulanıyor!
Afiyet Şeker Olsun!!!

21 Mart 2012 Çarşamba

Tavuklu Salata



Benim favori salatam:)) Göbek, roka, tere, rendelenmiş havuç, kırmızı biber, salatalık, cherry domates, varsa avakado, bol maydanoz... Hepsi sırayla kat kat salata tabağına, tabağın her tarafında eşit miktarda olacak şekilde  konulur ki çatalı batırdığında çatala hepsinden gelsin(bütün malzemeleri büyük bir kapta karıştırıp sonra da paylaştırmaktan daha kolay geliyor bana). En üste de çok az zeytinyağ konmuş tavada pişirilmiş şerit veya kuşbaşı kesilmiş tavuk parçaları yerleştirilir. Onun üstüne de bol sos.
Sos için limon, sızma zeytinyağ, bol kekik, tuz ve bol hardal iyice çırpılır. Ben hardalını bol koyuyorum, sosun kıvamı koyu olunca daha çok seviyorum. Siz istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Gerçekten çok lezzetli oluyor, kızım Ece bile severek yiyor. Bu salatayı yapınca başka bir şey pişirmeye gerek kalmıyor zaten, tek başına öğlen veya akşam yemeği için yeterli oluyor.
Afiyet Şeker Olsun:))

19 Mart 2012 Pazartesi

Fırında Levrek


Bazı şeyleri basit seviyorum, balığı mesela. Balıkları koyacağım kabın altına pişirme kağıdı koydum(sonra temizlemesi kolay oluyor). Soğanı ince ince yarım ay kesip en alta döşedim. Her levreğin icine 3-4 adet defne yaprağı ve maydanoz koydum, üstüne de limon dilimleri. Sızma zeytinyağını şöyle bir gezdirdim üzerinde, biraz da tuz  ve karabiber. 180 derecedeki fırında 15-20 dakikada hazır oldu. Yanına da tabii güzel bir salata.
Afiyet Şeker Olsun:))

16 Mart 2012 Cuma

Peynirli Közlenmiş Kırmızı Biber


Geçen gün kızım gene evde parti vermek istedi. Ece'nin partisi demek Ece'nin sevdiği şarkılar çalınacak ve O da dans edip şov yapacak demek. Eğer izin verirse misafirler de dans edebilir, o belli olmuyor! Bu sefer anneanne ve dedenin dışında, Halam ve oğlu da partiye katıldı ve Ece, Yiğit Abi'sine(biz abin o senin demesek çocuğu arkadaşı belledi, Yiğit diye hitap ediyor,o ayrı) ne şov yaptı ne şov! Kızım sağolsun sadece bizim evin değil, bütün yakınlarımızın neşe kaynağı!!!
Böyle önceden habersiz misafir ağırlamak gerektiği zamanlarda mezeler hazırlamak benim kolayıma geliyor. Evde malzemem varsa hiç prolem yok, uydur uydur yap. Gelenler yakınlarımızsa öyle illa ana yemek olsun gibi bir derdimde olmuyor. O gün de menü de önden terbiyeli tavuk çorbası, annemin getirdiği zeytinyağlı patlıcan, benim pırasalı kiş vardı. Onların yanına peynirli közlenmiş kırmızı biber, acılı ezme ve bir de Refika Birgül'ün cevizli kırmızı lahanasını yaptım, tamam oldu.
Közlenmiş kırmızı biberleri Kırklareli'nden eşimin yengesi sağlosun, kendisi yazın hazırlayıp, dondurup göndermişti. Üzerlerine ince kıydığım sarımsakları koydum, biraz tuz, biraz ilk hasat Ayvalık sızma zeytinyağı, biraz lor ufaladım, biraz da ceviz ve en üste de kıyılmış dereotu. Kuzenim tadına bakınca hemen, kırmızı biberler nerden diye sordu, anlattım. Kavanozlarda satılanlarla alakası yok bunun dedi.
Malzeme iyi olunca, sonuç da güzel oluyor. Ayrıca yaptıklarınızın farkı anlaşılıp, beğenilince yemek yapmak çoook daha keyifli oluyor!