Sayfalar

30 Mayıs 2012 Çarşamba

Fajita ve ...


Haftasonu canım fajita istedi, yanlız yenmez, arkadaşları da çağırdık. Bir zamanlar dışarda yerdik hep, taaki bir akşam Sedalara yemeğe gidene kadar. Onlarda yiyince çok hoşumuza gitti, o zamandan beri biz de evde yapıp yiyoruz. O kadarda kolay ki! Malzemeleri hazırlamak biraz zaman alıyor o kadar.

Malzemeler:
2 tane kırmızı biber(tombul olanlardan)
3-4 tane yeşil dolmalık biber
4-5 soğan
4-5 parça tavuk göğüs
2 adet avakado
5-6 cherry domates
Krema
Süzme yoğurt
Tortilla
Jalapeno biberi



Ben bu sefer tavuklu yaptım ama genelde biraz tavuk biraz etle yaparım. İster tavuk ister kırmızı et(biftek ya da bonfile) olsun jülyen kesilmiş olacak. Etleri biraz zeytinyağında tavada karıştırarak pişirin.
Ayrı bir tavada yarım ay doğranmış soğanları da biraz zeytinyağıyla pişirmeye başlayın. Soğanlar yumuşayınca jülyen kesilmiş biberleri de ekleyin. Soğanlar karamelize olana kadar karıştırarak pişirin.
Süzme yoğurt ve biraz kremayı karıştırarak ilk sosu hazırlayın, servis edeceğiniz kaseye alın. İkinci sos "guakamole". Bunun içinde olgun avakadoları soyup, küp küp kesin, üzerine biraz krema, tuz, karabiber ekleyin ve rondoda hepsini karıştırın. Sonra içine çekirdeklerini çıkardığınız domatesleri ve çok az soğanı minik küp küp keserek ekleyin, kaşıkla karıştırın.İkinci sosu da kaseye alın.
Ben acı sevenler için bir kaseye biraz da jalapeno biber turşusu koydum. Tortillalar artık marketlerde satılıyor. Tortilla bulamazsanız bizim lavaşlar da aynı işi görüyor. Etleri ve soğan-biber karışımını fırında ısıttığınız güveç kaplarına ayrı ayrı koyun(döküm fajita kaplarınız varsa onlara, ben de yok, böyle yapıyorum). Hepsini sofraya dizin bir güzel! Tortillanın içine önce biraz et, üzerine biraz guakamole sosu biraz da krema karışımı, biraz da jalapeno biberi. Tortillayı sarın bir güzel, dürüm yapın, ooohhhh, afiyet olsun:))))


Yanına da kırmızı fasülye salatası yapıyorum, tavsiye edilir!
Kırmızı fasülyeleri kutusundan çıkarıp, süzün, yıkayın, çukur bir tabağa koyun. Kırmızı közlenmiş biberleri(1 adet yeterli) şerit halinde kesip fasülyelere ekleyin. Zeytinyağ, soya sosu ve nar ekşisini karıştırıp üzerine gezdirin. En üste süslemek için kıyılmış maydanoz koysanız da olur, koymasanızda:))

29 Mayıs 2012 Salı

Kıymalı Bezelye



Dün pazara gitsem diye düşünürken, Ece'yi okula bırakmaya gittiğimde karşıma Ayla'nın sebzecisi çıktı(bakınız http://bebegimmutfak.blogspot.com/). Ben de fırsatı kaçırmadım tabii:)) Aklıma ne geldiyse aldım. Evde yemek olmasada buzdolabında malzemem olunca içim rahat ediyor! En fazla yarım saatte hemen yenilebilecek birşeyler yapılabiliyor. Eve gider gitmez de yemek yapmaya giriştim haliyle. Bezelyeleri Ecoşumla ayıkladık. Alkımda kıymalı bezelye vardı, önce onu yaptım, gerçi benimki biraz türlü gibi oldu ama olsun... . 5-6 sap taze soğanı ve 3 diş sarımsağı kıyıp, kıymayla beraber zeytinyağında kıymalar kahverengine dönene kadar karıştırarak pişirdim. Sırayla 2 tane havuç, 1 kabak, 1 kırmızı biber, 2 tane yeşil köy biberi, 1 patates ve bezelyeleri ekleyip ateşte biraz çevirdim. Yanlız sebzelerden önce biraz taze yabani kekik de kıyıp koydum. Mis gibi koktu. 2-3 kaşık domates püresi, tuz ve üstünü kapatacak kadar su ekleyip, kaynayana kadar harlı ateşte, sonra kısık ateşte pişirdim. Yanına da esmer bulgur pilavı(ben resimde görüldüğü üzere pilav üstü severim) ve buzluktan çıkardığım vişnelerle yaptığım vişne suyu. Dünkü yağmurlu havada hepimize iyi geldi!
Afiyet Olsun!

NOT: Üstüne de biraz pul biber tavsiye edilir!

25 Mayıs 2012 Cuma

Soslu Patlıcan


Haftabaşında bir akşam kardeşimin evinde toplantık, yurtdışından gelen kuzenimiz şerefine...Mangal yaparız diye konuşulmuştu ama  Meltem(kardeşimin eşi) gene döktürmüştü mezeleri! Hepsi çok güzeldi ama bu benim favorim, çok lezzetli gerçekten! Etin yanına da çok yakışıyor.Pasta dilimi gibi kesilip servis edilebiliyor. Tarifini Meltem'in yazdığı gibi aynen koyuyorum. Teşekkürler Meltemcim, ellerine sağlık, tekrarını bekliyoruz:))

Malzemeler:
1kg patlıcan
Rendelenmiş domates
Kuru soğan
10 diş sarımsak
4-5 çarliston veya sivri biber
Tuz
Karabiber
Üzüm Sirkesi
Şeker
Un

1 kg patlıcanın kabuklarını soyuyorsun. Halka halka kesiyorsun. Büyük halkaları ikiye bölüyorsun. Bunları kızartıyorsun. Sonra bunları bir kabın içine, selpak havlu üzerine alıyorsun. Çok yağlı olmasın diye biraz yağını çektiriyorsun. Yağını çektirdikten sonra, bunları servis yapacağın tabağın içine alarak güzel bir şekil veriyorsun.

Sos için 1 soğanı piyazlık kesiyorsun, içine zevke göre bolca sarımsak kesiyorsun(ezmiyorsun). Bunları zeytinyağında pembeleştiriyorsun. Sonra, içine 2 kaşık un ekleyerek iyice karıştırıyorsun. Ardından bol domates rendesi ve ufak ufak kesilmiş biberleri ekliyorsun. İçine tuz, karabiber, 1-2 çorba kaşığı üzüm sirkesi ve 1 kaşık şeker ilave ediyorsun. Kaynayınca altını kısıyorsun. Gerekirse kettle’dan sıcak su ilave ederek, bir süre pişiriyorsun. İyice pişince(çok sulu kalmayacak, biraz kıvamlı olacak) altını kapatarak, sıcakken, patlıcanların üzerine döküyorsun. Sos ne kadar bol olursa o kadar güzel oluyor.

Afiyet Olsun:)))

23 Mayıs 2012 Çarşamba

Kahvaltım-Meyveli Yulaf Ezmesi


Hafta arası bizim evde kahvaltı sofrası kurulmuyor, çünkü Ece okulda yapıyor kahvaltısını. Hakan'la ben de yukarıda gördüğünüz meyveli ve kuruyemişli yulaf ezmesini yiyoruz. Yulaf ezmesine yumuşaması için önce sütü döküp, biraz bekletiyorum. Üstüne tarçın döküyorum. Biraz siyah kuru üzüm, 2-3 tane günkurusu kayısı(küçük küçük kesiyorum), bazen biraz elma(küp küp kesilmiş) bazen yarım muz(dilimlenmiş), en üste de genelde bir kaç parça ceviz, yoksa bugünkü gibi fındık da olabilir. Hem doyurucu, hem sağlıklı, hem lezzetli!!!  Sevgili doktorumuz Arı Balcı'nın tavsiyesi!
Afiyet Şeker Olsun:))

21 Mayıs 2012 Pazartesi

Pesto




Malzemeler:
Fesleğen
Parmesan
Çam fıstığı
Sarımsak
Tuz
Karabiber
Sızma Zeytinyağ


Rondoya bol miktarda fesleğen yapraklarını, 1-2 avuç kadar rendelenmiş parmesanı, 1 avuç çam fıstığını, 2-3 diş sarımsağı, tuzu, karabiberini(mümkünse taze çekilmiş) ve sızma zeytinyağını koyup, sos kıvamına gelene kadar rondoyu çalıştırın. Koyu olursa istediğiniz kıvama gelene kadar zeytinyağı ekleyip tekrar bııztlayın. Bendeki rondo küçük, miktarları ona göre söyledim. Ayrıca herkes kendi damak tadına göre miktarları ayarlayabilir. Misafir geleceği zaman pestoyu tabağa yayıp,üstüne minik top mozarellaları ve yarım cherry domatesleri kürdana batırıp koyuyorum. Böylece isteyen tabağa da ekmeğini bandırabiliyor. Bazen sadece tabağın ortasına bir kaşık pesto koyup, üzerine sızma zeytinyağ döküp, bandırmalık hazırlıyorum. Pestolu makarna, pestolu tavuk, pestolu tost....Yap yap bitmez pestolu tarifler! Çok severim:)) Fesleğen zamanı, yapıp yapıp, küçük kavanozlarla buzluğa atarım, kışın canım istediği zaman çıkarırım.
Deneyin, çok kolay ve çok lezzetli!
Afiyet Şeker Olsun:))



17 Mayıs 2012 Perşembe

Çilekli Pasta


Malzemeler:
1/2 litre süt, biraz da kedidillerini ıslatmak için
2 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı şeker
1 kutu labne peynir
1 paket kedidili
çilek

Geçen gün Zulalciğimin ofisine blogumun tasarımını yaptıkları için teşekkür ziyaretine gittim. Tabiiki Özlem de geldi ve de Çiğdem!  Yemek bloğu olan insan teşekkür için ne yapar, ee tabiiki yemek:)) Pasta dışında kabaklı-beyaz peynirli kiş, enginarlı tabule, pesto sos ve brioş yaptım, götürdüm. Hepsini beğenseler de en çok ilk defa denediğim bu pastayı beğendiler. Hatta Zulalcim her ne kadar Karatay diyeti yapıyor olsada, kalanına el koydu:)) Gittiğimizde Zulal toplantı masasına sofrayı kurmuştu, bize götürdüklerimizi koymak kaldı.


Kedidili eskiden bazı pastahanelerde satılırdı. Şimdi İtalya'dan ithal hazır olanları marketlerde satılıyor, büyük rahatlık. Sos da çoğu kişinin bildiği yalancı tiramisu sosu. Tatlı olarak brownie mi yoksa tiramisu mu yapsam diye düşünürken aklıma böyle bir deneme yapmak geldi. Yumurta sarılarını un ve şekerle iyice karıştırıyorsunuz. Sonra el blendırıyla çırparak yavaş yavaş sütü ekliyorsunuz. Bu arada ben evde beyaz un olmadığı için tam buğday unu kullanmak zorunda kaldım, gayet güzel oldu. Sütün hepsini ekledikten sonra ateşe alıp, sürekli karıştırarak kaynayana kadar pişiriyorsunuz. Kaynamaya başladığında koyu kıvamlı bir sosa dönüşüyor.Sos piştikten sonra içine labne peyniri ekleyip karıştırıyorsunuz.  Diğer tarafta ise küçük kare bir kaba(ben Borcam kullandım) süte batırdığınız kedidillerini tek kat döşüyorsunuz. Üstüne sos, onun üstüne de ikiye böldüğünüz çilekleri diziyorsunuz, sonra gene bir kat kedidili ve en üste sos. Pastanın üstünü ben beyaz çikolata rendesiyle ve bütün çileklerle süsledim, çok hoş oldu. Servis etmeden önce mutlaka buzdolabında birkaç saat dinlendirin.
Afiyet Şeker Olsun:))

16 Mayıs 2012 Çarşamba

Çiriş



Suna Halam süper ahçıdır, her yemeği çok lezzetli yapar. Hamur işleri ve otlar konusunda uzmandır!
Çirişi de pazardan almış, hazırlamış, ben deneyeyim diye bana da biraz verdi. Onun vardır pazarda köylü teyzeleri, tanıdıkları... Herkesin bilmediği otları, malzemeleri bulur, alır, pişirir, yedirir! Her zaman evinde yemeği hazırdır, yenmeye hazır değilse bile malzemeleri yapmaya hazırdır. Bayılırım halamın yemeklerine!
Çiriş, taze sarımsağın sapına benzer, yassı yeşil yapraklı bir ot. Zeytinyağı ve bol soğanla kavruluyor, üstüne yumurta kırılıyor. Halam onun üstüne de biraz tereyağı eritip gezdirirmiş servis etmeden önce. Bana hazır kavrulmuş olarak verdiği için ben ısıtırken tereyağında ısıttıp, sonra yumurtasını kırdım. Nasıl lezzetli birsey!
Yumurtasız da yenilebilir bence, çok beğendim. Ot meraklılarına duyurulur!
Afiyet Şeker Olsun:))